Berm

De verstedelijking zet de hoeveelheid openbaar groen onder druk. De gemiddelde burger vindt de kwaliteit van openbare ruimte echter wel belangrijk. Aantrekkelijke beplanting oogst dan ook veel waardering. Bovendien is die ook minder vandalismegevoelig.

Vroegbloeiende bollen vergroten de aantrekkelijkheid van groenstroken en u kunt ze prima combineren met grasbermen. Daarbij kunt u onderscheid maken tussen grasbermen die regelmatig gemaaid worden en grasstroken die maar een- of tweemaal per jaar een maaibeurt nodig hebben. Gebruik bij voorkeur vroegbloeiende bolsoorten: voordat er weer gemaaid moet worden, krijgen de bollen kans om volledig af te sterven. Dit duurt meestal zes tot acht weken. 

Bloembollen gedijen bij zonlicht. Wat dat betreft zijn de meer zuidelijk gelegen landen in het voordeel. Toch kunnen wij in Nederland ook prachtige resultaten bereiken. In Arnhem kunnen ze daar inmiddels over meepraten. Hier loopt dwars door het centrum van de stad een brede singelstrook die is beplant met onder andere zomerbollen en -knollen en bijzondere eenjarigen. Wat begon als een eenmalig bloembollenplantfestijn, dat zó enthousiast werd ontvangen door de stad, burgemeester en wethouders, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende bloemenzee. Succesvoorwaarden zijn onder andere voldoende financiële middelen, een gedegen beplantingsplan, kennis van zomerbollen- en knollen, en een enthousiast onderhoudsteam met liefst een bevlogen wijkbeheerder. Ook in Eemnes is er veel te bewonderen op het gebied van uitnodigend beplant openbaar groen. 

Artikelen

Met een zogenaamde onder-gras-plantmachine werden 200.000 narcissenbollen, in een strook van twee meter breed, in de berm van het drukke Europaplein in Venlo geplant. De vrolijke lentebloeiers zijn het visitekaartje van de gemeente waar op 4 april de Floriade 2012 haar poorten opende. Het project ‘Bollen in de Berm’ is een initiatief van de Nederlandse bollenkwekers.

http://www.youtube.com/watch?v=QKKz6V0LrTg 


‘Bollen in de Berm’ bij Prins Clausplein 
Met een zogenaamde onder-gras-plantmachine werden 150.000 narcissenbollen in de bermen van het Haagse verkeersknooppunt Prins Clausplein geplant. Daarmee werd het project ‘Bollen in de Berm’ afgerond. In drie jaar tijd zijn er 400.000 narcissen geplant, goed voor 5.000 vierkante meter lentebloei. De vrolijke bloemen, in de stadskleuren van Den Haag, komen elk voorjaar vanaf april weer tot bloei.

In 2008 zijn er maar liefst 35.000 bloembollen geplant in de berm tussen de twee rijstroken van de Dijkgraaf Poschlaan in Nieuw Volendam. Deze zorgen elke lente weer voor veel kleur.