Rotonde

Als het aan de bekende groenontwerper en beplantingsspecialist Jacqueline van der Kloet ligt, gaat u het allemaal doen zoals de Fransen: meer werk maken van ons openbaar groen. Zij ontwierp onder andere diverse beplantingsplannen met zomerbloeiende bolgewassen voor het openbaar groen in steden en dorpen in Frankrijk. Daar is het inmiddels moeilijker om een rotonde te vinden die niet beplant is dan één die weelderig in bloei staat met vaste planten, decoratieve groenten, eenjarigen en zomerbolgewassen. 

Bloemrijke steden en dorpen

Ook u kunt in de dorpen, steden en parken gaan werken met zomerbollen en –knollen. Al begint u maar met slechts één rotonde! Met eenjarigen zoals Cosmea, Nicotiana, Salvia, Tagetes, Felicia en Rudbeckia maakt u oogstrelende combinaties die maandenlang bloemenplezier en kijkgenot geven. Voeg eventueel een wedstrijdelement toe: dat verhoogt vaak de motivatie en de daadkracht. Zo kent Frankrijk sinds jaar en dag het populaire label ‘Ville et villages fleuris’ dat jaarlijks via een wedstrijd door de Nationale Raad van Bloemrijke Steden en Dorpen wordt uitgereikt. Een grote stimulans om ervoor te zorgen dat het openbaar groen er zo bloemrijk mogelijk uitziet. Ze hanteren daarbij verschillende beoordelingscriteria zoals het landschappelijk erfgoed, de gebruikte flora en het respect voor het milieu en de leefomgeving.

Onverwoestbaar

In Woudenberg zijn diverse rotondes beplant met de onderhoudsvriendelijke, sterke en hoge Crocosmia ‘Lucifer’. Dit is een zomerbolgewas met vasteplanteigenschappen dat moeiteloos de meeste winters overleeft. Deze meerjarige schoonheid vermeerdert zich zelfs op een prettige manier, dus zonder woekerneigingen. Ze komen met hun zwaardvormige blad en vlammend rode bloeiaren extra mooi tot hun recht met een onderbeplanting van lage houtige gewassen.