Klassiek

Een klassieke tuin kenmerkt zich door een romantische sfeer en een statige uitstraling. Bij een klassieke tuin denk je vaak aan symmetrie, strak geknipte hagen en buxusvakken, maar bij dit type tuin passen ook weelderige borders, kleurig ingevulde buxusvakken en een strak gemaaid gazon.

Op kleur

De blauwe, klassieke tuin is gericht op een sfeer van lieflijkheid en romantiek. Hier gaat het om combinaties van diverse soorten blauw bloeiende bolgewassen, in de border of in bakken en manden van riet, zink of klassiek aardewerk die bij de sfeer passen. Crocus tommasinianus is de vroegste blauwe bloeier, gevolgd door Scilla mischtschenkoana en Scilla siberia, respectievelijk licht- en donkerblauw. Puur blauw zijn ook alle types Muscari ( druifjes), van de donkerblauwe M. latifolium tot de lichtblauwe M. ‘Valerie Finnis’. In dit blauwe rijtje past ook Anemone blanda ‘Blue Shades’, mooi als ondergrond voor crèmewitte tulpen. Voor de geur is er een keur aan blauwe hyacinten en bij de meer bijzondere blauwe bloeiers vind je Anemone coronaria ‘Mr. Fokker’ en Scilla peruviana, die beiden graag in de beschutting van vaste planten staan omdat ze dan beter tegen de kou bestand zijn. De rij wordt gesloten door Allium caeruleum, een azuurblauwe sierui die eind mei bloeit en op haar mooist is tussen zilvergrijze lavendel.

De bonte klassieke tuin combineert veel kleur, grote aantallen en creëert daarme optimaal effect. Hyacinten worden vaak toegepast in klassieke bloembedden omdat alle cultivars ongeveer even hoog worden waardoor het totaalbeeld altijd rustig is, zelfs in een combinatie van verschillende tinten. Daarnaast is de grootste charme hun bijna bedwelmende geur. Tulpen en narcissen gaan ook goed samen omdat de bloemvormen zo mooi op elkaar afgestemd kunnen worden: de wat natuurlijker ogende en meer bescheiden narcis naast de trotse, koninklijke tulp. Daarnaast bevatten beide groepen genoeg kleurnuances om steeds weer een mooie compositie te kunnen samenstellen. Geel met oranje, geel met wittinten en een mengeling van wit met rozerood en paars doen het altijd goed. Medebepalend voor het uiteindelijk resultaat is de hoeveelheid bollen per vierkante meter. In een klassieke combi zijn dat er minimaal 40.

De witte klassieke tuin bestaat uit verschillende tinten wit. Wit is er namelijk in allerlei schakeringen en dat maakt dat je binnen dat scala aan tinten verrassende combinaties kunt maken. Witte druifjes gaan bijvoorbeeld heel mooi samen met witte hyacinten die in een vroeg stadium van de bloei nog enigszins groenig van kleur zijn. Maar ook alle andere tinten groen die in de voorjaarstuin overdadig aanwezig zijn, vormen een mooie achtergrond voor de kleur wit. Denk eens aan potten met narcissen ‘Erlicheer’: stralend witte wolken met een heerlijk parfum. Of aan Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’, het sierlijke zomerklokje dat zich in en om vijvers op zijn best voelt. Ook narcissen ‘Thalia’ zijn klassiekers; ze verschijnen in april, tegelijk met het witte gebroken hartje (Dicentra spectabilis ‘Alba’) waarmee ze een perfecte combinatie vormen.

Eenvoud op z’n best kun je op allerlei manieren realiseren: met groenwitte tulpen ‘Spring Green’, omgeven door strak geschoren buxusranden, in potten met dubbelbloemige tulpen ‘Cardinal Mindszenty’ en met een rand met tulpen ‘White Dream’, dansend tussen het opkomende blad van good old Iris germanica.

Zomerbloeiers

Aan plantvakken met eenjarige zomerbloemen kun je gemakkelijk zomerbloeiende bolgewassen toevoegen omdat zij in dezelfde periode de grond in moeten. Begonia, Canna en dahlia, maar ook Ornithogalum, Mirabilis en Tigridia zijn dankbare zomerbloeiers die van zo'n eenjarigenperk net even iets anders maken. Bovendien kun je met zomerbollen zo heerlijk het bloeiseizoen verlengen. Dahlia’s en Crocosmia bijvoorbeeld geven tot ver in het najaar structuur en kleur. Als je in dahlia’s regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderd, word je beloond met een bijna oneindige bloei tot ver in de nazomer.

Minituintjes

Een goede toevoeging voor de klassieke tuin zijn de zogenoemde minituintjes, waarbij potten en bakken worden gevuld met vroegbloeiende heesters in een onderbeplanting van instant bolletjes en tweejarigen. De heesters en tweejarigen, zoals violen en myosotis, blijven gemakkelijk zo’n zes tot acht weken mooi. Je moet de bolletjes tussentijds wel een keer vervangen. Deze moeite wordt echter ruimschoots beloond door het geweldige, bloeiende resultaat.

Minituintje in lilaroze en rood

Geschikt voor: grote ronde potten of schalen met een minimale diameter van een meter. Centraal worden drie heestertjes geplant, min of meer in een driehoeksvorm; in dit geval Viburnum tinus 'Eve Price'. In een driehoeksverband om de heesters heen worden zo’n twintig op pot gekweekte tulpen 'Christmas Dream' aangebracht. De overgebleven ruimtes tussen de tulpen worden opgevuld met zo’n dertig kleinbloemige viooltjes in tweekleurig lila roze. Kleinbloemige viooltjes hebben als voordeel dat ze goed bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden en tot in mei doorbloeien. Evenals de Viburnum vormen zij de vaste beplanting van deze potten of schalen. Je kunt de tulpen tussentijds een of twee keer vervangen.

Goede begeleidende planten

Geschikte buurplanten voor tulpen zijn vooral soorten die in het voorjaar vrij snel hoogte krijgen en een redelijke hoeveelheid blad vormen, waardoor het afstervende loof van de tulpen aan het zicht onttrokken wordt. Denk hierbij aan Amsonia, Dicentra, Geranium, Helianthus, Inula, Kalimeris, Thalictrum, Thermopsis, Veronica longifolia en Veronicastrum.

Prachtige gladiolen voor de tuin

Kleinbloemige gladiolen hebben een andere functie dan de grootbloemige. Ze zouden veel vaker en op grotere schaal toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld in de border. Hun habitus is vriendelijker, innemender en minder stijf dan de grootbloemigen waardoor ze zich beter lenen voor uitgekiende bordercombinaties. Het kleurenpallet is bijzonder rijk en er komen steeds weer nieuwe kleuren bij zoals paarse en donkerrode tinten.

Natuurlijk ogende, probleemloze, kleinbloemige gladiolen zijn bijvoorbeeld: de witte geurende callianthus (syn. Acidanthera), ‘Atom’ (rood met witzilverrandje), ‘Irish Gold’ (groengele bloem), ‘Dusted Red’ (vroegbloeiend, sierlijk, zilverachtige gloed op bloembladen), ‘Flaming White’ (meerbloemig, zeer vroeg). Er zijn ook winterharde gladiolen zoals Whistling Jack. De prachtige, donkerrode papilio ‘Ruby Red’ en de witte ‘Fiona’ zijn meerjarig.

Verzorging

Bloembollen zijn in vergelijking tot andere planten onderhoudsarm. Naast onkruid verwijderen en bemesten van meerjarige beplantingen, vragen ze maar weinig specifieke werkzaamheden. Pas op bij het wieden van borders en perken met de schoffel, deze kan ondergronds veel schade aanrichten. Als er veel geschoffeld wordt, kan het zinvol zijn om de bollen wat dieper te planten dan is voorgeschreven. Voor eenjarige beplantingen is zelfs helemaal geen extra verzorging nodig.