Moderne tuin

Kenmerkend voor een moderne tuin zijn strakke lijnen, geometrie en een beperkt aantal elementen. Zo ontstaat een rustig beeld. Het uitgangspunt hierbij is: less is more! Minimalisme is het kernwoord voor de moderne tuin. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van een groot formaat tegels (beton of natuursteen).

Vooral stilstaand, weerspiegelend water, afgewerkt met natuursteen, RVS, of staal en grote elementen zoals flinke, strakke potten zijn mooie en krachtige sfeermakers. Grote aantallen bloembollen van een soort passen uitstekend in zo’n ruimte met strakke belijningen of in blokvorm.

Tip van Dick Beijer: In de tuin bij ons kantoor hebben we een vak met grassen beplant gemengd met Allium. Dat is een prachtige combinatie: het fragiele gras dat altijd in beweging is en daar die lilakleurige uienbollen doorheen, het kan niet anders of zoiets doet wat met je.” Ook als er minder ruimte is, kun je hetzelfde effect bereiken, stelt Dick. “Zet tien dezelfde tulpen in een bak op je terras of balkon, dat is ook heel gaaf. Het gaat niet om groot, groter, grootst, maar om consequent zijn.”

Kleur of combinaties

Heerlijk dat het assortiment aan bollen zo groot is! Daardoor kun je voor eigentijdse toepassingen werkelijk alle kanten op: fijntjes en ingetogen, bijvoorbeeld met vroegbloeiende narcisjes ‘Jack Snipe’, of chique en imposant bijvoorbeeld door de combinatie van donkere hyacinten ‘Woodstock’ met bijpassende violen.

In een geslaagde moderne combinatie zijn niet alleen de kleuren, maar ook de bloemvormen goed op elkaar afgestemd. Zo creëer je in een een-op-een combinatie van tulpen en narcissen weer een heel ander beeld dan wanneer je tulpen in een veelkleurige mengeling losjes uitstrooit tussen meerbloemige hyacinten of bodembedekkende vaste planten. Architectonisch versus vrij, en beiden even aantrekkelijk.

Er zijn nog veel meer bijzondere bolgewassen die door hun neutrale of juist opvallende verschijningsvorm een plekje verdienen in de moderne tuin. Tot de eerste groep behoort Allium ursinum (daslook). Deze gedijt overal en vormt met haar stervormige bloemetjes immense tapijten onder bomen en heesters. Allium rosenbachianum ‘Album’ en witte Zantedeschia daarentegen zijn echte eye catchers voor een plek in de volle zon.

Algemeen geldt: met een minimum aan soorten, bereik je een maximaal effect.

Gras en siergras

Gras is neutraal, overzichtelijk en strak, het vormt de ideale basis voor een mooie beplanting met bloembollen. Zo is het mogelijk om banen aan te leggen van een soort bloembollen dicht op elkaar geplant. Ook banen van een of meerdere soorten bloembollen in dezelfde kleur met enige tussenruimte geplant, geven een mooi effect. Alsof er een kleurig waas over het gazon ligt.

Gras leent zich ook goed om daarin met fantasievormen te werken. Zo ontstaan verrassend gevormde plantvakken die bijvoorbeeld kunnen worden gevuld met een mengsel van bloembollen die achtereenvolgend bloeien: wekenlang kleur en steeds verandering van kleur. Strepen met bloembollen van een kleur in variabele lengtes en tussenruimtes geven een modern, grafisch effect.

Niet alleen vaste planten, bomen, heesters, eenjarige zomerbloemen zijn ideale partners voor zomerbloeiende bolgewassen. Mooie grassen zijn hier ook perfect voor. Op de Floriade kon je hiervan mooie voorbeelden zien.

Onbekende zomerbollen en -knollen
  • Leucocoryne is verwant aan Allium; een sierlijk, slank, sterk en geurend bolgewas tussen de 25 en 50 cm hoog.
  • Ixia bloeit met stervormige bloemetjes aan lange stelen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De hoogte varieert van 30-45 cm.
  • Cosmos atrosanguinea, vaak aangeboden als eenjarige, is een zomerbloeiend knolgewas met slanke stelen en fluwelen donkerrode bloemen die lijken op enkelbloemig dahlia’s. Omdat de bloemen geuren naar chocolade wordt dit knolgewas ook wel chocoladecosmos genoemd.
  • Galtonia (zomerhyacint) is met z’n wit/groenige klokvormige bloemen een aanwinst voor iedere beplanting. Bovendien is het een drachtplant voor honingbijen.
  • Triteleia ‘Koningin Fabiola’ is een leuke blauwe snijbloem die tot zo’n 35 cm hoog wordt. Deze bloem lijkt op Agapanthus en steelt wel zo’n twee maanden de show.
Borders

Blauw is een uitstekende kleur voor een moderne tuin. Kies je voor laagblijvende soorten dan kun je denken aan velden vol Scilla siberica, randen van Scilla mischtschenkoana of Iris reticulata, een rivier van bosanemoontjes (Anemone blanda ‘Blue Shades’) en massa’s paarsblauwe krokussen.In het hoger bloeiende deel van het assortiment zijn het bijvoorbeeld paarsblauwe Allium of Camassia die het vooral goed doen als accent in borders met siergrassen en bladplanten.

Kernwoorden voor de moderne tuin zijn eenvoud en evenwicht. Geen kleur die daarbij zo goed past als wit, het symbool van de puurheid. Witbloeiende bolgewassen zijn er in allerlei schakeringen: van zuiver, bijna oogverblindend wit tot tinten die meer naar crème en groenig neigen. Banen witte narcissen, een veld vol witte tulpen of een gazon doorspikkeld met witte krokussen zijn goede toepassingen voor de eigentijdse, strak vormgegeven tuin.

Bakken en potten

Bakken en potten zijn niet meer weg te denken uit de tuin, omdat juist deze elementen á la minute voor verfraaiing zorgen. Met bakken, potten en schalen zijn allerlei mogelijke invullingen te verzinnen. De enige voorwaarde waarmee rekening gehouden moet worden, is dat de beplanting 'windbestendig' moet zijn. Naast krokus, Scilla, Chionodoxa en druifjes zijn het dan ook vooral de laagblijvende tulpen en kleinkronige narcissen die in aanmerking komen.

Verzorging

Eenjarige bloembollen hebben geen extra bemesting nodig, alles wat ze nodig hebben is al opgeslagen in de bol. Meerjarige bollen onttrekken veel voedingsstoffen aan de grond, deze hebben dan ook aanvullende bemesting nodig. In het groeiseizoen is kunstmest daarvoor de beste keuze. Bloembollen die uit zichzelf vermeerderen, staan op hun natuurlijke standplaats en hebben geen extra mest nodig.

Als er veel geschoffeld wordt, kan het zinvol zijn om de bollen wat dieper dan voorgeschreven te planten. Vertonen meerjarenbloeiers die op vochtige of donkere plekken staan tijdens de bloei bruine punten aan het blad? Dan is de kans groot dat het gaat om Botrytis. Dit blad kan je best wegsnijden voordat het eventuele buurplanten aantast.