Sfeervolle tuin

Een sfeervolle tuin kenmerkt zich door een behaaglijk en intiem karakter. Het mag gezellig, maar het kan ook romantisch, of  met een frisse uitstraling. Zoveel mensen, zoveel smaken. Gelukkig kan je met de bloembol alle kanten uit. Een sfeervolle tuin kan op veel manieren ontworpen worden. Wat te denken van romantiek met diverse soorten blauw bloeiende bolgewassen in een border? Of uitgebalanceerde klassieke combinaties met veel kleur die tegen het prille voorjaarsgroen aan staan?

Een sfeervolle zomertuin krijgt een verrassend andere look door zomerbollen. Met een mix van soorten die elkaar in bloei opvolgen geven ze maandenlang bloemenplezier. 

Bakken en potten

Met een paar bakken of potten gevuld met bloembollen zorg je á la minute voor kleur en sfeer. Bakken en potten bieden veel ruimte voor een creatieve invulling. Zo kun je verrassende hoekjes creëren, elk met een eigen sfeer. Belangrijk is wel dat de beplanting windbestendig is, de stelen moeten dus niet al te lang zijn. Compact is hier het credo. Denka an krokus en blauwe druif, of laagblijvende tulpen en kleinkronige narcissen. Scilla en Chionodoxa zijn bijzonder geschikt voor gebruik op pot en bak.

Bollenlasagne
Je kunt een pot of schaal volplanten met één soort, of juist meerdere soorten in een pot zetten die elkaar in bloei opvolgen. Volgens het lasagnesysteem komen de bollen die het eerst bloeien dan bovenop, gevolgd door de bollen die iets later aan bod komen. Helemaal onderop liggen de bollen die als laatste bloeien. Zo kan een pot met bloembollen wekenlang voor kleur zorgen in de tuin (of op het balkon).

Minituintjes
Een invulling die net iets meer moeite vraagt, maar die als totaalbeeld heel aantrekkelijk is, is het zogenaamde 'minituintje': potten en bakken gevuld met een aantal vroegbloeiende kleine heesters in een onderbeplanting van instant bolletjes en tweejarigen zoals violen, Bellis en Myosotis. De heesters en tweejarigen blijven met gemak zo'n zes tot acht weken mooi, de bolletjes moeten tussentijds een keer vervangen worden, maar het resultaat is geweldig.

Gazon

Gras is bijzonder neutraal. In het gras kunnen allerlei variaties in bloembollen worden aangebracht: van banen tot strepen en ruitvormen. Juist omdat gras zo overzichtelijk en strak is, vormt het de ideale basis voor een mooie beplanting met bloembollen. Zo is het mogelijk om banen aan te leggen van één soort bloembollen in meerdere kleuren, dicht op elkaar geplant, waardoor vrolijke voorjaarslinten ontstaan. Ook banen van een of meerdere soorten bloembollen in dezelfde kleur met enige tussenruimte geplant, geven een mooi effect. Alsof er een kleurig waas over het gazon ligt.

Gras leent zich ook goed om daarin met fantasievormen te werken. Zo ontstaan verrassend gevormde plantvakken die bijvoorbeeld kunnen worden gevuld met een mengsel van bloembollen die achtereenvolgend bloeien: alsof er een kleurige waas over het gazon ligt. In een klassieke sfeervolle tuin komen ruitvormen gevuld met bloembollen in contrasterende kleuren goed tot hun recht.

Wat te denken van stippen met bloembollen: mooie, gelijkvormige cirkels gevuld met bloembollen, fris afstekend tegen het groen van het gras. Mooi is het ook om borders te vullen met vroegbloeiende voorjaarsbloeiers die elk jaar weer terugkomen. Ook een mengsel van meerjarigen die elkaar in bloeitijd opvolgen, geeft een mooi effect, zeker in combinatie met het steeds veranderen van de kleuren en vormen. Natuurlijk is het ook mogelijk om verwilderingsbollen in het gras te planten, kriskras over het grasveld of het gazon. Dat geeft een vrolijk, informeel effect.

Planten

De gemakkelijkste methode is die van het verhoogde plantbed. Leg de bollen uit en dek ze af met een laag van zo’n tien tot vijftien centimeter grond. Hark het plantbed na het planten gelijkmatig aan en breng eventueel een afdeklaag van organisch materiaal aan van zo’n twee tot drie centimeter. Dat voorkomt bevriezing, uitdroging en dichtslaan van de grond.

Kies je voor een natuurlijker karakter? Dan kun je de bollen het beste strooien. Daar waar ze vallen, worden ze geplant. Je kunt bloembollen ook in het gras planten. Per groepje bollen lift je een stuk grasmat en na het planten van de bollen dek je het plantgat daarmee weer af. Even goed aanstampen en na een paar dagen is al niks meer te zien van de plantactie.

Verzorging

Eenjarige bloembollen hebben geen extra bemesting nodig, die hebben alles wat ze nodig hebben al opgeslagen in de bol. Meerjarige bollen onttrekken veel voedingsstoffen aan de grond. Deze bollen hebben dan ook aanvullende bemesting nodig. In het groeiseizoen is kunstmest de beste keuze. Bloembollen die uit zichzelf vermeerderen, staan op hun natuurlijke standplaats en hebben geen extra mest nodig.

Indien er veel geschoffeld wordt, kan het zinvol zijn om de bollen wat dieper dan voorgeschreven te planten.

Tips
  1. Verwilderingsbollen kunnen zelf prima de hoofdrol vervullen in een plantvak, maar ook uitstekend worden gecombineerd met bomen, heesters en bijvoorbeeld bodembedekkers. Narcissen, Scilla’s en Leucojum komen in zo’n setting goed tot hun recht.
  2. Een border met vaste planten en/of laagblijvende heesters leent zich uitstekend voor een combinatie met bloembollen. Net als de bloembollen zijn uitgebloeid, beginnen de vaste planten kleur te bekennen. Zo is er vanaf het vroege voorjaar veel moois te zien in de tuin.