Bakken en potten

Bakken en potten zijn niet meer weg te denken uit de stedelijke omgeving of uit de tuin, omdat juist deze elementen á la minute voor verfraaiing zorgen. Met bakken, potten en schalen zijn allerlei mogelijke invullingen te verzinnen. De enige voorwaarde waarmee rekening gehouden moet worden, is dat de beplanting 'windbestendig' moet zijn. Naast krokus, Scilla, Chionodoxa en druifjes zijn het dan ook vooral de laagblijvende tulpen en kleinkronige narcissen die in aanmerking komen.

  • Ingeplant met een soort droge bollen, speciaal bedoeld voor massaal kleureffect.
  • Ingeplant met meerdere soorten droge bollen die elkaar in bloei opvolgen. Dat houdt aanplant in van meerdere lagen boven elkaar, volgens het zogenaamde lasagnesysteem: vroegbloeiende bollen als bovenste laag, later en laatst bloeiende bollen in de middelste en diepste laag. Resultaat: wekenlang kleur!
  • Ingeplant met een zogenaamde instantbeplanting. Dat zijn bollen die op potjes gebroeid en voorgekweekt zijn en die, zodra de spruiten goed zichtbaar zijn, als volwassen plantjes geplant kunnen worden. Zo kan met een aantal potjes van één en dezelfde soort meteen een bijna bloeiend eindbeeld worden gerealiseerd. Op dezelfde manier zijn combinaties te verzinnen van verschillende soorten bollen die onderling goed met elkaar samengaan. Zo valt bijvoorbeeld te denken aan ringen van (van buiten naar binnen) Anemone blanda 'Blue Shades', Muscari armeniacum 'Album' en rode tulpjes praestans 'Fusilier'. Of een rand van Scilla mischtschenkoana met centraal een toef narcissen 'Jack Snipe'.
  • Een invulling die net iets meer moeite vraagt, maar die als totaalbeeld heel aantrekkelijk is, is het zogenaamde 'minituintje': potten en bakken gevuld met een aantal vroegbloeiende kleine heesters in een onderbeplanting van instant bolletjes en tweejarigen zoals violen, Bellis en Myosotis. De heesters en tweejarigen blijven met gemak zo'n zes tot acht weken mooi, de bolletjes moeten tussentijds een keer vervangen worden, maar het resultaat is geweldig.