Borders

Borders met een basisbeplanting van vaste planten en/of laagblijvende heesters bieden allerlei verschillende mogelijkheden voor aanvulling met bloembollen:

  • Een eenmalige, eenjarige toevoeging. Daar kan een speciale aanleiding voor zijn, bijvoorbeeld een lustrum, een huwelijk dat in de lente plaatsvindt of een koninklijk bezoek. Zo’n gelegenheid wordt extra feestelijk als het thema vertaald wordt in bloembollen: bijvoorbeeld de aanplant van meerdere soorten oranje tulpen als het een koninklijke aangelegenheid betreft of een border in bruidstinten als het een huwelijk betreft. Bij voorkeur worden de bollen in het najaar als droge bollen geplant, maar zelfs op het allerlaatste moment is er nog van alles mogelijk met bolletjes die op potten gekweekt zijn; we spreken dan van een instant border.
  • De combinatie bestaande uit borderbeplanting met bloembollen voor meerjarenbloei. Dit is een kwestie van zoeken naar evenwicht in vormen en kleuren van de planten en bollen. Kiezen voor balans of juist zoeken naar contrast? Spreiden over een langere periode of toewerken naar een spetterend hoogtepunt?
  • Verwilderingsbollen zijn vooral geschikt voor de wat meer informele borders met weinig pretentieuze vaste beplanting zoals bodembedekkende Geranium, Brunnera, Omphalodes, Hypericum. Daartussen passen onder andere vroegbloeiende krokussen en Scilla, Chionodoxa en kleinbloemige narcissen.